Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
NEWSY :
Reklama
Reklama

Seniorzy odkrywają smaki: Jesienne latte dyniowe – rozgrzewająca kawa na chłodniejsze dni

Seniorzy z CAS Popatrz Sercem odkryli jesienne latte dyniowe — aromatyczną, rozgrzewającą kawę łączącą puree z dyni, mleko i korzenne przyprawy. Warsztaty dietetyczne pokazały, że napój syci, wspiera odporność i jest idealny na chłodniejsze dni.
Seniorzy odkrywają smaki: Jesienne latte dyniowe – rozgrzewająca kawa na chłodniejsze dni

Źródło: pixabay.com

Podziel się
Oceń

Dynia – królowa jesieni

Dynia to jedno z najbardziej przyjaznych zdrowiu warzyw. Jest lekkostrawna i bogata w błonnik, dzięki czemu wspiera prawidłową pracę jelit i daje uczucie sytości. Jej pomarańczowy kolor zawdzięczamy beta-karotenowi – substancji, która dba o dobry wzrok, odporność i zdrową skórę.

Dynia to nie tylko miąższ! Pestki dyni są świetnym źródłem cynku, magnezu i zdrowych tłuszczów – wspierają odporność, pracę serca i pamięć. Można je chrupać jako przekąskę albo dodawać do zup i sałatek.

W kuchni dynia jest niezwykle wszechstronna – sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych (zupy, curry, placki), jak i w deserach (ciasta, muffinki, kremy).

Kawa jako mały posiłek

Dla wielu osób kawa to przede wszystkim poranny rytuał i dawka energii. Odpowiednio przygotowana może stać się także wartościowym przeciwzapalnym posiłkiem w kubku. Wystarczy dodać do niej odżywcze składniki – mleko lub napój roślinny, puree z dyni i przyprawy. Dzięki temu kawa nie tylko pobudza, ale także syci i dostarcza organizmowi witamin, minerałów i substancji przeciwzapalnych. To świetny pomysł na drugie śniadanie albo popołudniową przekąskę.

Aromat jesiennych przypraw

Cynamon, imbir, goździki czy gałka muszkatołowa – to nie tylko piękny zapach i smak. Te przyprawy mają właściwości przeciwzapalne, wspierają odporność i poprawiają trawienie. W jesienne i zimowe dni działają rozgrzewająco i poprawiają nastrój.

W ramach warsztatów dietetycznych w CAS "Popatrz Sercem" przygotowywaliśmy wspólnie taką kawę – aromatyczną, rozgrzewającą i pięknie pachnącą przyprawami. Degustacja doskonale wpisała się w wykład o prozdrowotnych właściwościach dyni. Seniorzy zgodnie przyznali, że to połączenie wiedzy i praktyki sprawiło, że dynia nabrała dla nich zupełnie nowego smaku i znaczenia.

Dyniowa kawa korzenna

Składniki (na 1 dużą porcję):
1 filiżanka mocnej kawy (espresso lub przelewowa)
200 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
2 łyżki puree z dyni (pieczonej i zmiksowanej na gładko)
1–2 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub cukru trzcinowego
½ łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru, gałki muszkatołowej i goździków (lub ½ łyżeczki przyprawy do piernika)
opcjonalnie: odrobina ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:
W małym rondelku podgrzej mleko z przyprawami i dynią, cały czas mieszając.
Dodaj do smaku syropu klonowego.
Spień mleko (spieniaczem lub blenderem).
Do kubka wlej gorącą kawę, a następnie mleko dyniowe.
Na wierzchu możesz posypać cynamonem lub dodać odrobinę ubitej tradycyjnie śmietanki.

Konsultacja dietetyczna: Katarzyna Mraczek


Napisz komentarz

Komentarze

WKRÓTCE W KINACH
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Dołącz do nas!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama