Pokarmy zwiększające stan zapalny – dlaczego należy je ograniczać?
Ponieważ trądzik różowaty związany jest z przewlekłym stanem zapalnym skóry twarzy, niekorzystnie na jego przebieg będą działały wszelkie pokarmy powodujące zwiększenie stanu zapalnego w organizmie. Można tu wymienić przede wszystkim:
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym – to produkty obfitujące w szybko trawione i wchłaniane cukry, jak białe pieczywo, słodycze, kukurydza,
- produkty bogate w tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone – tłuszcze w konfiguracji trans to utwardzone oleje roślinne. Są obecne np. w margarynie, chipsach, ciastkach, fast foodach. Z kolei tłuszcze nasycone występują np. w tłustych mięsach – wieprzowinie, wołowinie i smalcu,
- naszpikowane chemicznymi składnikami wysokoprzetworzone produkty – np. zupy instant.

W odpowiedzi na spożywanie tych produktów organizm produkuje cytokiny wywołujące reakcje zapalne. Zwiększa się również produkcja wolnych rodników. W efekcie stan skóry się pogarsza – rumień ulega nasileniu i pojawiają się trądzikowe wykwity.
Czytaj więcej na temat Diety na Trądzik różowaty: https://acnerose.pl/dieta-na-tradzik-rozowaty/
Jeśli jednak istotnie ograniczymy spożycie tej prozapalnej żywności, procesy zapalne w organizmie zostaną złagodzone, co przyczyni się do redukcji zaczerwienienia skóry oraz zmian zapalnych.
Pokarmy rozszerzające naczynia krwionośne – wróg słabych naczynek
Bardzo niekorzystnie na skórę dotkniętą tym schorzeniem wpłyną także produkty sprzyjające rozszerzaniu naczyń krwionośnych i włosowatych. Są to:
- alkohol – zwłaszcza czerwone wino, wódka i piwo,
- ostre przyprawy – np. chili, pieprz cayenne, cynamon,
- kawa i napoje energetyczne, bowiem zawierają kofeinę,
- produkty bogate w histaminę – np. pomidory, cytrusy, sery pleśniowe, kiszone, artykuły wędzone,
- gorące potrawy i napoje.
Częste sięganie po takie produkty wywołuje napadowe czerwienienie się twarzy, a ostatecznie może prowadzić do utrwalenia się rumienia i powstawania teleangiektazji. Nie ma więc wątpliwości, że warto je wykluczyć z diety – a przynajmniej mocno ograniczyć.
Pokarmy zaburzające równowagę mikrobiomu jelitowego – dlaczego należy na nie uważać?
Zdrowy mikrobiom jelit odpowiada nie tylko za odporność i dobre samopoczucie, ale może także wpływać na stan skóry. Gdy jego równowaga zostanie zakłócona, mogą pojawić się różne problemy dermatologiczne, w tym trądzik różowaty.
Co najbardziej szkodzi dobroczynnym drobnoustrojom, zasiedlającym nasze jelita? Głównym winowajcą jest cukier, który stanowi pożywkę dla patogennych bakterii i grzybów. Sztuczne słodziki proponowane jako zamienniki cukru nie są wcale lepsze. Wykazano w badaniach, że popularne słodziki – aspartam, sukraloza i acesulfam K są zabójcze dla pożytecznych drobnoustrojów i tym samym zaburzają mikroflorę jelit.
Innym niekorzystnym dla zdrowia jelit produktem jest alkohol. Już w niewielkich dawkach powoduje zaburzenia składu mikrobioty, zmniejszając liczebność pożytecznych bakterii. Jak pokazują badania, regularne spożywanie umiarkowanych dawek alkoholu może prowadzić do rozwoju zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). Objawami SIBO są głównie wzdęcia, bóle brzucha oraz biegunki. Ponadto SIBO może być podłożem trądziku u niektórych pacjentów.
Uważać należy także na przetworzone produkty mięsne. Obecne w nich sole, konserwanty, barwniki i substancje słodzące, a także tłuszcze nasycone mogą zmniejszać liczebność pożytecznych mikroorganizmów jelitowych oraz zubażać różnorodność mikroflory jelit.
Pokarmy, które zaburzają równowagę hormonalną organizmu – jak wpływają na trądzik różowaty?
Wśród czynników predysponujących do rozwoju tego schorzenia wymieniane są zaburzenia hormonalne. Kobiety mogą obserwować zaostrzenie objawów w okresie miesiączki, co jest związane ze zmianami poziomu niektórych hormonów, zwłaszcza estrogenów i progesteronu. Również zaburzenia równowagi hormonalnej, prowadzące do wzrostu poziomu androgenów (np. testosteronu), zwiększają ryzyko jego wystąpienia.
Jedną z przyczyn zaburzeń hormonalnych może być nieprawidłowa dieta. Na równowagę hormonalną negatywnie wpływają na przykład produkty o wysokim indeksie glikemicznym, których spożywanie powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. W odpowiedzi organizm produkuje insulinę. Jeśli produkty o wysokim indeksie glikemicznym są spożywane regularnie, może dojść do zwiększenia poziomu insuliny, a to zaburza równowagę innych hormonów. Przykładowo, wysoki poziom insuliny może prowadzić do nadprodukcji androgenów. Androgeny zaś stymulują gruczoły łojowe do produkcji sebum i mogą nasilać stany zapalne, powodując powstawanie zmian trądzikowych.
Do zaburzenia równowagi hormonalnej może prowadzić również spożywanie tłuszczów trans – obecnych w margarynach, ciastkach i fast foodach - oraz nadmierne spożywanie tłuszczów nasyconych, które znajdują się w nabiale i mięsie.
Czy przy trądziku różowatym należy odstawić nabiał?
Warto zauważyć, że produkty mleczne – zwłaszcza te odtłuszczone - zwiększają stężenie insuliny oraz podnoszą poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), które zwiększają produkcję łoju organizmie. Poza tym u osób uczulonych na laktozę nabiał powoduje stan zapalny, co w konsekwencji może nasilić objawy trądziku różowatego.
Każdy chory na trądzik różowaty może jednak reagować na nabiał inaczej. U niektórych osób po spożyciu mleka nie obserwuje się pogorszenia stanu skóry, podczas gdy u innych następuje widoczne zaostrzenie objawów. Dlatego decyzję o ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu mleka krowiego każdy powinien podejmować indywidualnie.
Co jeść, aby poprawić stan skóry przy trądziku różowatym?
Wymieniliśmy szereg pokarmów, których należy unikać przy tym schorzeniu. Co zatem jeść, aby wspierać walkę z problemem?
Przede wszystkim warto oprzeć swoją dietę na produktach nieprzetworzonych. Wskazane są warzywa, owoce, orzechy oraz świeże ryby, ponieważ są bogate w substancje o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, co korzystnie wpływa na skórę. Warto także sięgnąć po produkty zawierające naturalne probiotyki, takie jak jogurt czy kefir, które wspierają równowagę mikroflory jelit.
Przy stwierdzonym SIBO lub alergiach pokarmowych konieczne jest zastosowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej, aby złagodzić nieprzyjemne objawy.
Należy jednak pamiętać, że choć dieta ma duże znaczenie, nie jest wystarczającym rozwiązaniem. Osoby borykające się z tym problemem powinny pozostawać pod kontrolą dermatologa oraz stosować odpowiednią pielęgnację, aby wspierać skórę także od zewnątrz.
Poznaj Acnerose - kosmetyki na trądzik różowaty oparte na naturalnych składnikach
Oprócz zmian w diecie, pozytywny wpływ na skórę osób z tym schorzeniem może mieć również stosowanie dobrej jakości kosmetyków. Skutecznym i kompleksowym rozwiązaniem jest zestaw Acnerose, zawierający płyn oczyszczający i trzy specjalistyczne kremy. Produkty Acnerose skutecznie łagodzą zaczerwienienie, nawilżają, regenerują skórę i przywracają jej komfort.
Jak działają? Płyn oczyszczający Acnerose delikatnie zmywa zanieczyszczenia i łagodzi skórę dzięki składnikom takim, jak ekstrakt z aloesu i alantoina. Krem na trądzik różowaty na rano zawiera kwas azelainowy, wyciszający stany zapalne. Z kolei w kremie na dzień znajdziemy ekstrakty z lukrecji, kasztanowca, ruszczyka i zielonej herbaty, które dobroczynnie wpływają na naczynka. Pasta na noc Acnerose wspiera regenerację skóry. Stosowanie całego zestawu Acnerose pomaga kontrolować objawy trądziku różowatego.

Zobacz więcej na Acnerose.pl
Podsumowanie
Dieta ma wpływ na trądzik różowaty i choć nie jest jedynym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju tej choroby, z pewnością warto zwrócić na nią uwagę. Niektóre produkty powinno się spożywać z umiarem, inne – lepiej całkowicie wyeliminować, ponieważ będą zaostrzać objawy. Jeśli więc zależy nam na poprawie stanu skóry, powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co ląduje na naszym talerzu każdego dnia.
Bibliografia
- A. Wojas-Pelc, K. Migacz-Gruszka, Katedra i Klinika Dermatologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Czasopismo: Dermatologia po Dyplomie, Artykuł: Aktualne zalecenia dotyczące pacjentów z trądzikiem różowatym, tom 11, nr 5, 2020
- Milikan L., Rozpoznawanie trądziku różowatego, 2000
- Wu WH, Geng H, Cho E, Eliassen AH, Drucker AM, Li TY, Qureshi AA, Li WQ. Reproductive and hormonal factors and risk of incident rosacea among US White women. J Am Acad Dermatol. 2022 Jul;87(1):138-140. doi: 10.1016/j.jaad.2021.06.865. Epub 2021 Jul 15. PMID: 34274412
- Acnerose, Trądzik różowaty (Rosacea) – czym jest to schorzenie?;https://acnerose.pl/rosacea-co-to-jest/
- J Am Acad Dermatol. Epidemiology of acne and rosacea: A worldwide global study, 2024 May;90(5):1016-1018. doi: 10.1016/j.jaad.2023.12.038. Epub 2024 Jan 4
- Blount B. W., Pelletier A. L., Rosacea: a common, yet commonly overlooked, condition, 2002