W czwartkowe popołudnie 29 maja dyżurny odebrał zgłoszenie o zadymieniu i możliwym pożarze w jednym z mieszkań na osiedlu Kolorowym w Nowej Hucie. Na miejsce natychmiast wysłano zastępy Państwowej Straży Pożarnej, w tym kadetów ze Szkoły Aspirantów PSP w Krakowie, patrole policji oraz naziemny zespół ratownictwa medycznego.
Po przybyciu na miejsce i wejściu do mieszkania, strażacy szybko zidentyfikowali źródło zadymienia. Okazało się, że przyczyną alarmu był garnek z potrawą, który został pozostawiony na włączonej kuchence i uległ całkowitemu przypaleniu. Na szczęście ogień nie rozprzestrzenił się poza garnek, a szybkie przewietrzenie pomieszczeń pozwoliło na usunięcie dymu.
Nikomu nic się nie stało, a mieszkańcy byli bezpieczni. Całe zdarzenie jest kolejnym przypomnieniem o konieczności zachowania ostrożności w kuchni. Wystarczy chwila nieuwagi, by niegroźne z pozoru gotowanie przerodziło się w realne zagrożenie.
Bezpieczeństwo w kuchni: Jak uniknąć podobnych sytuacji?
Nigdy nie zostawiaj gotującego się jedzenia bez nadzoru, zwłaszcza jeśli używasz otwartego ognia lub wysokiej temperatury.
Upewnij się, że masz sprawną czujkę dymu i regularnie sprawdzaj jej baterie. To proste urządzenie może uratować życie!
Miej pod ręką gaśnicę lub koc gaśniczy i wiedz, jak ich używać.
W przypadku zadymienia lub pożaru, natychmiast opuść mieszkanie i wezwij służby ratunkowe (numer alarmowy 112).
Po zakończeniu gotowania, zawsze upewnij się, że kuchenka jest wyłączona.
Napisz komentarz
Komentarze