W przytulnym wnętrzu gotowym na chłodne miesiące nie może zabraknąć dekoracji z dyni. Pomarańczowa, zielonkawa, w paski lub kropki – warzywo ma wiele twarzy, a to pozwala na tworzenie różnych kompozycji.
1. Stroiki, lampiony i ozdoby
Najprostszym sposobem jest ustawienie kilku dyń w różnych rozmiarach przed wejściem do domu lub na tarasie w towarzystwie donic pełnych wrzosów. Taki klimatyczny zakątek wprowadzi nas w przyjemną aurę barwnej jesieni. Możemy zrobić także podobny stroik na stół czy też komodę, ustawiając mniejsze dynie obok świec zapachowych, dekoracyjnej szyszki czy ceramicznych figurek.
– Jeśli naturalna, pomarańczowa barwa warzywa nie pasuje do naszego wystroju mieszkania albo wizji artystycznej, można zmienić jej kolor na inny – np. złoty, srebrny lub biały. Zanim przystąpimy do malowania, wyczyśćmy główną zainteresowaną z kurzu i brudu, aby uniknąć nieestetycznego efektu i szybkiego gnicia. W trudniejszych przypadkach możemy wspomóc się gąbką do naczyń. Pamiętajmy także o ochronie dłoni podczas malowania i załóżmy gumowe rękawice. Najłatwiej pomalować dynię, korzystając z farby w sprayu – tutaj połysk będzie gwarantowany. Matowe wykończenie możemy uzyskać, stosując farbę kredową, którą rozprowadzimy pędzlem. Poczekajmy do wyschnięcia i dekoracja gotowa! – podpowiada Marta Krokowicz, związana z marką Paclan.
Nie zapominajmy o dyniowych lampionach, które mogą nawiązywać do Halloween. Przygotujmy ostry nożyk i łyżkę, które ułatwią wydrążenie miąższu i wycięcie otworów w skorupie – np. upiornego uśmiechu, który spodoba się najmłodszym – lub odwzorujmy popularne kształty np. gwiazdki. Po umieszczeniu w środku świeczki dynia rozświetli się niczym lampion.
2. Puree z dyni
To pomysł na wykorzystanie tego, co zostanie nam po produkcji dyniowych dekoracji – miąższu. Jeśli chcemy wygodnie go wybrać, warto zamiast łyżki użyć gałkownicę do lodów. Nie wyrzucajmy także środka z nasionami – wykorzystamy pestki ponownie.
– Miąższ najlepiej upiec – naczynie żaroodporne warto wyścielić wcześniej papierem do pieczenia, co zapobiegnie przywieraniu dyni do dna, a nam zaoszczędzi czas na myciu. Warto sprawdzić miękkość warzywa patyczkiem w trakcie pieczenia – mniejsze kawałki upieką się szybciej, a większe i te ze skórką będą musiały spędzić około 60 minut w piekarniku. Upieczone warzywo wystudźmy i zblendujmy na gładką masę. Co z nim zrobić? Pomysłów jest wiele – będzie świetnym dodatkiem do jesiennej owsianki, domowych kopytek, zapiekanek czy ciasteczek. Zaserwujmy także krem z dyni, który jesienią smakuje najlepiej – mówi Marta Krokowicz i dodaje: gotowe puree możemy wykorzystać jednorazowo lub przechować na później – tutaj świetnie sprawdzą się woreczki do mrożenia ze struną lub zamykane na klips, które zapewnią zawartości szczelność i pozwolą cieszyć się smakiem jesieni także zimą. Jeśli przygotowaliśmy większą ilość masy warzywnej, poporcjujmy ją i zapakujmy do litrowych woreczków. Zamrozić możemy także surową dynię, pamiętając o wcześniejszym pokrojeniu w mniejsze cząstki – sprawdzi się jako dodatek do potraw i ciast zimową porą.
3. Zdrowe pestki
Czasem kupujemy gotową mieszankę pestek jako dodatek do sałatek albo w ramach zdrowej przekąski na wieczór. Dlatego po wyciągnięciu pestek z dyni, wykorzystajmy je ponownie. Aby zmienić je w chrupiące nasiona, musimy je wysuszyć. Możemy zrobić to za pomocą piekarnika – ważne, aby nasiona były równomiernie rozłożona na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i były co jakiś czas przewracane, aby dobrze się wysuszyły. Piekarnik najlepiej nagrzać do 70°C i zarezerwować sobie 1,5 h. Po tym czasie pestki powinny być wysuszone. Jeśli przygotowaliśmy w międzyczasie krem z dyni, to pestki razem z kleksem śmietany świetnie uzupełnią nie tylko smak, ale i wygląd dania.
Dynia ma wiele twarzy i zastosowań, dlatego w okresie, kiedy jest łatwo dostępna, korzystajmy z niej. Pomarańczowy miąższ z dodatkiem korzennych przypraw podbije kubki smakowe niejednego niejadka, a barwne dekoracje pozwolą przejść przez jesień bez szwanku.








![Wisła Kraków wygrywa w Głogowie. Niezawodny Rodado znów strzela [FILM] Wisła Kraków, Chrobry Głogów, Betclic 1 Liga, Biała gwiazda, Kraków, Głogów, piłka nożna](https://static2.mjakmalopolska.pl/data/articles/sm-4x3-wisla-krakow-wygrywa-w-glogowie-niezawodny-rodado-znow-strzela-film-1762102336.jpg)
![Beata Szydło na czele małopolskiego PiS. Zwarcie szeregów przed wyborami? [SONDA] Beata Szydło, Jarosław Kaczyński, Prawo i Sprawiedliwości, PiS, polityka, Małopolska, PiS Małopolska](https://static2.mjakmalopolska.pl/data/articles/sm-4x3-beata-szydlo-na-czele-malopolskiego-pis-zwarcie-szeregow-przed-wyborami-1761866565.jpg)
![Zderzenie dwóch osobówek na ulicy Krakowskiej w Michałowicach [FOTO] Michałowice, powiat krakowski, wypadek drogowy, zderzenie dwóch samochodów osobowych, wypadek drogowy Michałowicach, akcja ratunkowa, poszkodowane osoby](https://static2.mjakmalopolska.pl/data/articles/sm-4x3-zderzenie-dwoch-osobowek-na-ulicy-krakowskiej-w-michalowicach-foto-1761852323.jpg)
![Niezwykle odkrycie w Piekielniku. Ujawniono pierwotną bryłę kościoła z XVIII wieku [FOTO] Kościół w Piekielniku, gmina Czarny Dunajec, sensacyjne odkrycie w Piekielniku, zabytek w Piekielniku, pierwotna bryła kościoła w Piekielniku](https://static2.mjakmalopolska.pl/data/articles/sm-4x3-niezwykle-odkrycie-w-piekielniku-ujawniono-pierwotna-bryle-kosciola-z-xviii-wieku-foto-1761608644.jpg)
![Intensywne prace rewitalizacyjne na Wzgórzu Zamkowym w Dobczycach [ZDJĘCIA] Wzgórze Zamkowe w Dobczycach, Dobczyce, powiat myślenicki, inwestycje, rewitalizacja zamku w Dobczycach, odbudowa ruin zamku w Dobczycach](https://static2.mjakmalopolska.pl/data/articles/sm-4x3-intensywne-prace-rewitalizacyjne-na-wzgorzu-zamkowym-w-dobczycach-zdjecia-1761518353.jpg)
Napisz komentarz
Komentarze