Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
NEWSY :
Reklama
Reklama

Seniorzy odkrywają smaki: zupa dyniowo-soczewicowa

Jesień to czas, kiedy coraz chętniej sięgamy po dania rozgrzewające, aromatyczne i sycące. A trudno o lepsze połączenie niż dynia i soczewica! Oba składniki są prawdziwymi sprzymierzeńcami zdrowia. Dynia – lekka, bogata w błonnik i beta-karoten – wspiera odporność, wzrok i kondycję skóry. Soczewica natomiast dostarcza roślinnego białka, żelaza i magnezu, dzięki czemu doskonale wzmacnia organizm i syci na długo.
Seniorzy odkrywają smaki: zupa dyniowo-soczewicowa
Podziel się
Oceń

Zupa dyniowo-soczewicowa to świetny przykład dania, które łączy prostotę z wartościami odżywczymi. Dzięki przyprawom takim jak curry, imbir czy kumin zyskuje przyjemnie korzenny, orientalny aromat i delikatną pikantność. Taka zupa nie tylko rozgrzewa od środka, ale także wspiera trawienie i działa przeciwzapalnie.

Warto dodać, że soczewica – w przeciwieństwie do wielu roślin strączkowych – nie wymaga wcześniejszego namaczania, więc przygotowanie potrawy jest szybkie i bezproblemowe. To idealna propozycja na chłodniejsze dni, gdy szukamy czegoś pożywnego i lekkiego. Ten duet tworzy zupę, która nie tylko zachwyca kolorem, ale też poprawia nastrój.

Podczas zajęć w CAS „Popatrz Sercem” seniorki jednogłośnie przyznały, że w ich kuchniach do tej pory królowała albo dynia albo soczewica. Zupa, którą wspólnie przygotowywaliśmy, połączyła te dwa składniki. Pachniała ona jesienią, była rozgrzewająca, kremowa i po prostu pyszna. 

Zupa dyniowo-soczewicowa stała się nie tylko posiłkiem, ale też pretekstem do rozmów o zdrowiu, odporności i sile prostych składników. Bo właśnie w takiej kuchni – pełnej koloru, warzyw i przypraw – tkwi prawdziwa jesienna moc.

Przepis na zupę dyniowo-soczewicową

(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • ok. 500 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: sok z cytryny lub natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj przyprawy i chwilę podsmaż, aż uwolnią aromat.
  3. Wrzuć pokrojoną dynię i soczewicę, zalej bulionem.
  4. Gotuj około 20–25 minut, aż składniki będą miękkie.
  5. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Podawaj zupę z odrobiną oleju lnianego lub pestkami dyni – dla smaku i dodatkowej porcji zdrowych tłuszczów.

Konsultacja dietetyczna: Katarzyna Mraczek


Napisz komentarz

Komentarze

WKRÓTCE W KINACH
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Dołącz do nas!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama